RefineYourBrine: Innovatief concept van microfiltratie van pekel

Nauwkeurig, eenvoudig kant-en-klaar systeem en toch uiterst flexibel en efficiënt – zo wordt de nieuwe microfiltratie-unit voor pekel gepresenteerd.

Onderdeel van het kaasproductieproces is de pekelbehandeling. Dit dient enerzijds om de kaas te conserveren, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de smaak en het succesvol rijpen van kaas. Een pekelbad is echter niet alleen gezouten water, het is veel meer. Ook de flora, bestaande uit bacteriën en enzymen die zich na verloop van tijd in zo’n bad vormen, speelt een belangrijke rol bij een unieke kaassmaak. Om altijd controle te hebben over de kwaliteit van de pekel, is intensieve zorg vereist. Hier komt microfiltratie-technologie om de hoek kijken, die zorgt voor gedefinieerde retentiewaarden voor micro-organismen, maar ook voor melkcomponenten zoals eiwitten.

De standaarduitvoering van het basissysteem voldoet al aan alle eisen voor een optimale filtratie van pekel en kan direct na installatie worden gebruikt, Plug & Play. Hij is verkrijgbaar in drie verschillende maten en een capaciteitsbereik van 1.000 – 8.000 l/u. Het grote voordeel van dit ontwerp is dat het systeem volledig in de ALPMA werkplaats wordt geassembleerd, aansluitklaar, volledig geautomatiseerd, functioneel getest en verzendklaar is in één unit. Hiermee is een korte doorlooptijd voor inbedrijfstelling gegarandeerd.

Door het ontwerp te optimaliseren is de benodigde ruimte geminimaliseerd en is het bedienings- en servicegemak aanzienlijk verbeterd. De gebruikte hoogwaardige componenten zijn in de praktijk bewezen en ontworpen voor gebruik met pekel in agressieve omgevingen. Ook is er veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de hygiëne van de installatie.

De hier getoonde nieuw ontworpen installatie zal worden tentoongesteld tijdens de INTERPACK beurs in Düsseldorf (4 t/m 10 mei 2023). De installatie heeft een capaciteit van 2.000 l/u, is uiterst compact, direct leverbaar en klaar om als één geheel te verzenden naar de eindklant. Interesse? Laat het ons dan weten.

Lees meer over RefineYourBrine in Alpma News & Trends