Kaasmakerij Özgazi ervaart optimale luchtconditionering door expertise Air Quality Process (AQP)

In 2015 koos feta producent Özgazi voor de airconditioningsystemen van AQP, toen het bedrijf een Coagulator (geleverd door ALPMA) installeerde voor een volledig geautomatiseerde en continue kaasproductielijn.

De samenwerking van AQP en Özgazi bleek de optimale oplossing, vat Plant Manager Vural Aktürk samen na acht jaar gebruik. „Procesruimten met een hoge luchtvochtigheid, vooral met witte kaassoorten, zoals feta, mozzarella en blauwe kaas, hebben een zorgvuldige aanpak nodig als het gaat om luchtconditionering. Daarvoor is een oplossing nodig om verse lucht en gerecyclede lucht van elkaar te scheiden. Een systeem dat productie probleemloos garandeert. Daarom koos Özgazi voor AQP als leverancier voor luchtstroombeheer voor de gehele fabriek, zegt de heer Aktürk”.

Conventionele airconditioningsystemen zijn veelal voorzien van een recyclingfunctie die zit verwerkt in de luchtbehandelingsunit. Deze recyclen vocht in de filters en leidingen, die moeilijk schoon te maken zijn, resulterend in een hoger risico op besmetting. De AQP-oplossing voorkomt juist dat vocht en deeltjes  worden teruggezogen in het filtersysteem. De oplossing is gebaseerd op een zeer hygiënisch ontwerp met volledig verse luchttoevoer en roestvrijstalen airconditioners die eenvoudig te reinigen zijn, waardoor het risico op besmetting wordt geminimaliseerd. De installaties zijn als enige in de wereld USDA gecertificeerd (volledig CIP reinigbaar en controleerbaar). Bovendien zijn ze dusdanig ontwikkelt dat ze als efficiënte drogers fungeren tijdens de reinigingsfase, waardoor productie snel kan worden hervat.

Installatie op maat
“We moesten een oplossing implementeren in ons bestaande gebouw en het systeem van AQP werkte vanaf dag één uiterst betrouwbaar. De systemen zijn van hoge kwaliteit, zeer gebruiksvriendelijk, en hebben minimaal onderhoud nodig omdat het weinig componenten bevat. Hierdoor hebben we in acht jaar tijd nog nooit problemen ondervonden’’, aldus de heer Aktürk. De installaties voor Özgazi zijn op maat gemaakt. Nicolas Soulier, Area Sales Manager AQP, wijst erop dat dit een voorwaarde is om de effectiviteit en veiligheid te garanderen omdat iedere kaasfabriek anders is ingericht.

Gezien de brede expertise op het gebied van luchtstroombeheer, levert AQP de ultra hygiënische concepten voor alle soorten typen kaas, alle soorten ruimtes, of het nu greenfield of brownfield projecten zijn. Inmiddels heeft AQP meer dan 350 kaasfabrieken wereldwijd ingericht en is daarmee een gerenommeerde leverancier van airconditioning systemen in de zuivelindustrie.

Klik hier voor het volledige artikel in International Dairy Magazine