Succesvolle uitbreiding van FORMATIC bij Rouveen

Rouveen Kaasspecialiteiten

FORMATIC - voorkomt luchtinslag door vullen en voorpersen van de wrongel direct in de kaasvorm

Na 15 jaar productie was het tijd om de capaciteit te verhogen met een derde afvulbrug​

In 2007 nam Rouveen Kaasspecialiteiten de FORMATIC van ALPMA in gebruik. De installatie is een unieke, innovatieve afvulinstallatie geschikt voor de productie van semi-harde en harde kaas. De FORMATIC bleek de optimale technologische oplossing voor Rouveen Kaasspecialiteiten. Na 15 jaar productie was het tijd om de capaciteit te verhogen met een derde afvulbrug.

De noodzaak om een productiefaciliteit uit te breiden is in de eerste plaats een weerspiegeling van het succes van de kaasmakerij en het vermogen om een aanzienlijk marktaandeel te verwerven met hoogwaardige en scherp geprijsde producten. In de zomer van 2023 stond een moeilijke klus op het programma om het productievolume te verhogen, door uitbreiding van de FORMATIC. Vanwege de technische complexiteit en het krappe tijdsbestek voor de implementatie was een nauwkeurige voorbereiding van zowel ALPMA als Rouveen Kaasspecialiteiten vanaf het begin vereist. De beperkte ruimte op de bouwplaats zorgde voor extra uitdagingen. 

Zo’n veeleisend project kan alleen slagen met intensief teamwork tussen de klant en de leverancier in alle fasen van het project. Professioneel projectmanagement aan beide zijden en een soepele samenwerking tussen de installatie- en inbedrijfstellingsteams ter plaatse waren de sleutel tot het succes van het project. De installatie werd uiteindelijk op tijd in gebruik genomen. De beloofde prestatiewaarden zijn nu zelfs aanzienlijk overschreden.

De FORMATIC is een van ALPMA’s volautomatische afvulunits die voldoet aan de hoge eisen die worden gesteld aan het afvullen van wrongel in het productieproces van semi-harde en harde kaas. Het systeem omvat het vullen en voorpersen van de wrongel direct in de kaasvorm. Dit heeft als voordeel dat luchtinslag voorkomen wordt doordat de wrongel onder wei-niveau blijft. Verder staat het compacte systeem bekend om zijn hoge gewichtsnauwkeurigheid, flexibiliteit in snelheid en is toepasbaar voor een breed scala aan kaasvormen, met korte omschakeltijden tussen de formaten.

Onze laatste projecten

Samen komen we tot de mooiste resultaten

Bekijk hiernaast andere projecten die wij in de afgelopen tijd hebben gerealiseerd. 

Veel meer wei bij Fonterra Heerenveen

ALPMA's RO HighTS zorgt voor succesvolle capaciteitsverhoging van de wei bij Fonterra

Royal A-ware, Alpma en Servi Doryl slaan handen ineen

Edammer multimould kaasvaten plus nieuwe RO-installatie