Hygiënische luchtconditionering voor kaasmakerijen

Unieke CIP-reinigbare en USDA-gecertificeerde installaties

Air Quality Process

Wat kan AQP voor uw kaasmakerij betekenen?

Air Quality Process (AQP) biedt op maat gemaakte luchtconditionering oplossingen voor alle soorten kaas: speciale kazen (zacht/halfzacht, hard, blauw), pasta filata, verse of verwerkte kazen. Een specialisatie van AQP is dan ook het beheer van de luchtstroom die verband houdt met de kaasprocessen.

AQP is een bekende partner voor veel kaasproducenten wereldwijd en uniek vanwege de airconditioningtechnologie en innovatie. Door het ontwerp van de installaties wordt het rendement op de investering volledig geoptimaliseerd. Het energieverbruik van de installaties zijn aanzienlijk minder dankzij de energiezuinige motor (2 tot 3 keer minder dan traditionele systemen). De correcte luchtstroom zorgt voor een optimale kwaliteit van de kaasproducten resulterend in beperking van het watergewichtsverlies (dus hoger investeringsrendement) en een constante homogeniteit van de organoleptische eigenschappen van het eindproduct.

Air Quality Process heeft een breed scala aan conditioners ontwikkeld om u de meest geschikte oplossing te bieden voor elk van uw luchtbehandelingsprojecten.

De technologie van Air Quality Process maakt dat AQP’s conditioners de enige ter wereld zijn die USDA zijn goedgekeurd. Dit houdt in dat de conditioners CIP-reinigbaar en 100% toegankelijk voor reinheidscontroles. Het design biedt klanten een ultra hygiënische installatie en productieomgeving. De eenvoudige reiniging en netheidscontrole van de airconditioners verminderen het verbruik van wasmiddelen, spoelwater en afvalwaterbehandelingen aanzienlijk. Bovendien wordt het beheer van de luchtstroom uitgevoerd op fabrieksschaal wat AQP een complete en betrouwbare partner maakt voor alle kaasmakerijen. AQP’s aanbod omvat:

 • Vloer gemonteerde conditioners 
 • Plafond gemonteerde conditioners
 • Luchtbehandelingskasten
 • Totale luchtstroombeheer

Om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de productie van onze klanten, zijn onze op de vloer gemonteerde conditioners uitgerust met een bypass-systeem dat een specifiek beheer van de luchtbehandeling in kamers en controle van de resultaten mogelijk maakt dankzij de variatie in de gemengde luchtstroom. In de kaasproductie kan het concept van flexibiliteit bijvoorbeeld tot het uiterste worden doorgevoerd met een verhouding van de airconditioner die is aangepast aan de fasen van uitlekken, rijpen, drogen en afkoelen voorafgaand aan het verpakken.

Als u van plan bent multifunctionele ruimtes of gemengde kelders in te richten, dan passen onze op de vloer gemonteerde conditioners perfect bij uw behoeften.

Plafondgemonteerde airconditioners stellen u in staat de hygiëne in uw zwaar gemechaniseerde ruimten volledig onder controle te houden.

Net als alle airconditioners uit het assortiment, kunt u met plafondgemonteerde airconditioners profiteren van een ongeëvenaarde gezondheidsbescherming en een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik. In een kaasmakerij worden deze conditioners voornamelijk gebruikt voor het vervaardigen van kamers of drainagetunnels.conditionneurs d'air plafonniers Air Quality Process

De doorgang van de lucht in de buizen gebeurt in turbulente modus. Als gevolg hiervan zijn onze airconditioners de enige van dergelijke apparaten die tijdens het blazen een vochtigheid van bijna 100% bereiken ten opzichte van de lucht. Boven de buizen is een ventilator ingebouwd. Het wordt geactiveerd door een motor met een elektronische snelheidsvariator. Deze laatste bevindt zich in het midden van de warmtewisselaar in een luchtdichte behuizing die naar binnen circuleert en wordt gekoeld door het omringende koude water. De koudwatervoorziening (waterglycol of ijswater) komt van een externe koelunit en de warmwatervoorziening wordt bereikt door geïntegreerde elektrische weerstanden of via de wisselaar die in de conditioner is opgenomen.

De componenten van de airconditioner verwerken een bepaald luchtvolume om de noodzakelijke temperatuur, hygrometrie en snelheid te bereiken.

 • Ventilatie: de lucht stroomt door de buizen die worden opgezogen door de ventilator, die deze vervolgens in de ruimte van stroom voorziet.
 • Koeling: in contact met het interne uitwisselingsoppervlak wordt de lucht in verschillende mate gekoeld en ontvochtigd.
 • Condensatie: het gecondenseerde water in de koude buizen gebruikt de zwaartekracht om in de conische basis onder de warmtewisselaar te stromen en wordt onmiddellijk buiten het pand afgevoerd.
 • Decontaminatie: tot 20% van de verontreinigende deeltjes wordt gevangen in de buizen en afgevoerd met de condensaten.
 • Opwarmen: als de conditioner ook een droogfunctie heeft, gaat de lucht door de buizen van de geïntegreerde warmtewisselaar en wordt bij contact warm.
 • Bevochtiging: een systeem van hygroscopische sproeiers (water + perslucht) is in het apparaat geïntegreerd. Het verandert het water in een mist van microscopisch kleine druppeltjes, die worden gehomogeniseerd met de geblazen lucht die eromheen circuleert en het kan oververzadigen.
 • Regelgeving: het apparaat is uitgerust met een zeer nauwkeurige gepatenteerde psychrometer. Het meet en handhaaft temperatuurvariaties en regelt nauwkeurig de relatieve vochtigheid, inclusief de verzadigingswaarden.
 • Directe diffusie of diffusie door stoffen kanalen: de ‘plafondgemonteerde’ conditioners en sommige conditioners ‘op voeten’ blazen lucht met behulp van hun ingebouwde plenums. De conditioners ‘op vloer’ zijn uitgerust met slijtvaste, lichte en wasbare kunststof domes en leidingen.
Over Air Quality Process

Specialisten in hygiënische airconditioning

Jongsma Engineering Solutions is sinds 2018 partner van het bedrijf Air Quality Process (AQP). Het Franse familiebedrijf is al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in de hygiënische airconditioning voor kaasmakerijen. Inmiddels heeft AQP meer dan 300 fabrieken uitgerust met ruim 5.000 werkende conditioners. 

Dankzij de expertise in luchtstroombeheer en unieke airconditioners, ervaren klanten de hoogste sanitaire veiligheid. Het gehele assortiment aan airconditioners (converteerbare vloer/plafond units, automatische/handmatige CIP) is USDA goedgekeurd voor gebruik in zuivelfabrieken. Bovendien genereert AQP’s wereldwijde oplossingen vaak grote energiebesparingen ten opzichte van klassieke opvattingen.

De filosofie omvat een transparante samenwerking met klanten, wat inhoudt dat Air Quality diepgaande studies, aanbevelingen of gedetailleerde luchtdiagnoses (bestaande fabrieken) aanbied. Dit om het sanitaire niveau, verificatie van prestaties en/of training na inbedrijfstelling (interacties tussen de lucht en kazen) waar mogelijk te verbeteren.

Meer informatie

Totally safe air conditioning

Meer weten over de oplossingen van onze partner Air Quality Process? Lees de brochure en / of het nieuwsbericht over Air Quality Process in de International Dairy Magazine over de voordelen ten opzichte van traditionele airconditioning.

Update

Laatste Air Quality Process Nieuws

Neem vrijblijvend contact op

Air Quality Process biedt op maat gemaakte oplossingen voor alle soorten kaas. Als officiële partner van Air Quality Process verbinden wij jullie graag. Geïnteresseerd? Mail of bel ons of vul onderstaande contactformulier in.